Hvorfor Berner Sennen

Berner Sennen var hovedsageligt bondens brugshund i Schweiz og den kunne kun bruges såfremt dens karakter passede til de opgaver den havde.

Dengang var en hund kun ”god”, hvis den var vagtsom, skarp men ikke bidsk. Når man forlod huset, skulle den følge føreren i hvert skridt, kørte man hestevogn, skulle den løbe mellem de bageste vognhjul.
Den måtte aldrig løbe ud i markerne og ved behov skulle dens herre forsvares.
Genstande, der blev henlagt i engen (madkurve, redskaber m. m) skulle bevogtes, den måtte under ingen omstændigheder jagtevildt, katte og høns skulle lades i fred og næsten det vigtigste, den måtte overhovedet ikke strejfe.

Det var ikke småting man forlangte af en hund, men alt dette klarede en Berner Sennen med lethed.
                                      Vores bryllupskaret i 1998.

Vi, der ejer en, eller flere Berner Sennen ved, at den har endnu flere  fortrin. På grund af dens rolige og venlige væsen er den en ideel familiehund. Når den er udvokset, er dens bevægelsestrang ikke særlig stor, den vil dog gerne gå ture, men decideret motion behøver den ikke.

Sennenhundenes trofasthed er legendarisk og overgås næppe.

Berner Sennen hunden er en robust bygget hyrdehund, hvis væsentligste egenskaber er, at den er en vogter og en medhjælper på gården.

                                                                          Favitea's Zandra med to af  
                                                                          hendes nye familiemedlemmer

Schweizerne har gennem århundreder udvalgt individer af racen meget målrettet på disse egenskaber. Resultatet er, at de fleste individer i racen, meget dybtliggende har følgende egenskaber:

Et meget lille jagtinstinkt, berneren strejfer sjældent, den finder det mest naturligt at blive og passe på sin flok/familie, den gir´ signal når noget usædvanligt optræder i omgivelserne, den har det bedst når hele flokken  er samlet og det vil ikke være usædvanligt, hvis den på forskellig vis forsøger at holde sammen på flokken. Alt dette gør at den er en fremragende familiehund.

Som medhjælper er den både ved sin robuste bygning og sit instinkt glad for at trække f.eks. slæder og vogne, er også blevet brugt til at bære forholdsvis tunge ting monteret over ryggen. Dette er dog noget men først skal gøre når den er udvokset, d.v.s. ca. 3 år.

Professor Albert Heim skrev bl.a. ”Alle Sennenhunde er uden falskhed, behagelige, gode hus- og familiehunde, som næppe overgås af andre racer.

Hengivenhed trofasthed, årvågenhed og forståelse udmærker dem.

En Berner Sennen synes mig at være den smukkeste hund, der overhovedet findes.

Ingen, der virkelig kender en Berner Sennen vil modsige Albert Heim.

Favitea's Zandra og søster.